Paella arba kaip lietuviškai tariama paelija, tampa vienu pagrindiniu patiekalu, kurį bandoma atkartoti grįžus iš atostogų Ispanijoje. Ir neveltui! Paella, be jokios abejonės, yra neginčijama visų vakarienių Ispanijoje karalienė, nes tai yra vienas iš patiekalų, kuris, nors ir nėra kilęs iš Andalūzijos, tapo vienu tradiciškiausių pietiniame Iberijos pusiasalyje. Kaip ir daugeliui kitų ispaniškų ir tarptautinių receptų, paelija, nors ir tradicinis Valensijos patiekalas, peržengia sienas, nes paelijos rūšių yra tiek pat, kiek visoje šalyje yra barų ir restoranų. Todėl sunku patikėti, jog kažkas būtų nuvykęs į Ispaniją ir neparagavęs paelijos.

Pabandysime atkreipti dėmesį į kelias populiarias tradicines paelijos rūšis, kurios galbūt įkvėps išbandyti ir naujus receptus namuose.

Autentiška Valencijos paelija

Tai yra tipiška ispanų paelija. Šis receptas yra geriausiai žinomas visoje Ispanijoje ir yra ruošiamas su pomidorų, pipirų, svogūnų ir česnakų sofritu. Šiam sausam ryžių patiekalui reikia tiksliai naudoti vandenį, kad įsitikintumėte, jog ryžiai nepervirs. Tiksliau, jei norite paruošti paeliją, kiekvienai ryžių stiklinei naudokite dvi stiklines vandens. Triušiena yra aukščiausios kokybės mėsa, naudojama šiam patiekalui. Jei atvyksite į Andalūziją, būtinai paragaukite kartu su geru raudonu vynu ir pajauskite atsiskleidžiančius autentiškus skonius.

Mėsiška paelija

Tai tipiška sekmadienio pietų paelija Ispanijoje. Žmonės dažnai ilsisi užmiestyje ir gamina šį receptą su vištiena susirinkusiai didelei savo šeimai. Kad mėsa sugertų visą skonį, be raudonųjų pipirų ir žirnių, labai svarbu pridėti didelį kiekį juodųjų pipirų ir paprikos. Jei būsite Ispanijoje, tiesiog privalote išbandyti šį nuostabų savaitgaliu kvepiantį patiekalą.

Jūros gėrybių paella

Tai vienas iš receptų, geriausiai apibrėžiančių Viduržemio jūros regiono virtuvę. Taip pat žinomas kaip paella marinera, šio paelijos patiekalo skonis yra specifinis jodo skonis dėl jūros gėrybių, kurios vienoje lėkštėje perteikia jums vandenyno skonį. Paprastai jūros gėrybių paella yra ruošiama su kalmarais, krevetėmis, midijomis ir moliuskais. Tai yra vienas iš populiariausių patiekalų pakrantės rajonuose, o vasarą jis labai dažnai valgomas paplūdimio baruose. Negalite sakyti, jog apsilankėte Andalūzijos pakrantėje neišbandę jūros gėrybių paelijos.

Juodųjų ryžių paelija

Ši paelijos receptas būdingas Galisijos virtuvei. Ir visiškai skiriasi nuo kitų paelijos variantų, nes ryžiai tampa juodi dėl aštuonkojų ar kalmarų išskiriamo „rašalo“. Ingredientai yra tokie patys kaip jūros gėrybių paeljos, tačiau šis papildomas ingredientas ir recepto savybė veikia ne tik patiekalo išvaizdą, bet ir skonį – jis ganėtinai stiprus.

Baltoji paella

Baltoji paelija yra labai paprastas patiekalas, kuris būtent dėl savo paprastumo užkariauja visų skrandžius.  Šį kartą ryžius lydintys ingredientai yra kumpis ir saliamis. Jie sumaišomi nepridedant dažų, todėl patiekalas tampa baltas. Labai tipiška rytinės Andalūzijos virtuvė. Baltoji paelija dažnai patiekiama kaip „tapas“, derinama prie alaus ar vasariško raudono vyno.

Vegetariška paelija

Šis patiekalas su savo originaliu receptu buvo sukurta daugiausia dėl vegetarų. Vis daugiau žmonių atsisako valgyti gyvulinės kilmės produktus ir pasirinko tokio tipo receptus, kad neatsisakytų tipiško ispaniško patiekalo. Pagrindiniai ingredientai yra: artišokai, šparagai, grybai ir alyvuogės. Tai šiek tiek kitoks derinys, tačiau jis nesumažina originalaus patiekalo skonio ir įspūdžio, ir jūs galite drąsiai išbandyti vegetarišką paeliją, jei norite lengvų pietų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *